Hoe jij dit jaar er in slaagt om je goede voornemens voor een slanker lichaam door te voeren

Hoe jij dit jaar er in slaagt om je goede voornemens voor een slanker lichaam door te voeren

Afvallen als voornemen: zo gemakkelijk te nemen, maar hoe zit het met de uitvoering ervan?

Het oude jaar is verleden tijd, en het nieuwe jaar wacht ons op met allerlei uitdagingen en hopelijk interessante ervaringen. En het is een traditioneel moment om ons zaken voor te nemen, die ons alledaags bestaan, fysiek dan wel geestelijk, kunnen verbeteren.

Strikt genomen zouden we dergelijke voornemens natuurlijk altijd ter harte moeten nemen op het moment, dat ze ons leven op een of andere manier negatief beïnvloeden, maar elk begin van een nieuw jaar lijkt net dat beetje stimulans te geven om het ook daadwerkelijk door te zetten.

Het voornemen tot afvallen

Naast stoppen met roken is afvallen ongetwijfeld één van de meest populaire voornemens van de mens. We hebben het goed in Nederland, en in vele andere landen, en dat geldt zeker op het gebied van voeding.

Daarnaast maken we steeds minder tijd vrij om voldoende te bewegen en de te veel ingenomen calorieën te verbranden. Ons gewicht neemt toe en tot op zekere hoogte vinden we dat niet zo erg. Maar er komt een moment dat het niet alleen esthetisch (hoe goed zien we er nog uit?) een probleem wordt, maar ook fysiek en zelfs geestelijk. Onze gezondheid gaat eronder leiden zoals in cijfers is terug te vinden op het CBS.

Hoog tijd om er wat aan te gaan doen en zodra dat idee in ons hoofd opkomt, noemen we het een voornemen. En dan volgt de uitvoering!

De snelle manier en de kans op jojo

Zoals iedereen weet is het echter nog niet zo gemakkelijk ook uit te voeren wat we eigenlijk zouden willen en afvallen is daar niet vreemd aan. Je kunt je natuurlijk wijden aan een of ander crashdieet, waarin kilo’s en kilo’s gewichtsverlies worden gegarandeerd is heel weinig tijd. Het voordeel daarvan is, dat het maar weinig tijd kost en dus redelijk eenvoudig uit te voeren valt. Zodoende hebben we in korte tijd in ieder geval ons voornemen beantwoord en wat er verder gebeurd is een zorg van later.

Langzaam, maar een stuk zekerder

Een andere manier, de meer verantwoorde wijze, vraagt vooral een omzetting van het voedingspatroon. Het duurt een stuk langer, veranderingen in voeding en beweging en zelfs levenspatroon zijn in veel gevallen best moeilijk en je ziet pas veel later resultaten dan bij een extreem afvaldieet. Het is dus vooral bedoeld voor de lange termijn en vraagt van over het algemeen heel wat meer doorzettingsvermogen.

Maar veranderingen wennen en uiteindelijk heb je er veel langer plezier van met als heel belangrijke consequentie, dat je geen, of tenminste niet erg snel, weer datzelfde voornemen moet nemen om iets aan je gewicht te doen.

Keuze

Helaas zijn we gemiddeld genomen wat tot veel te zwaar, maar we hebben kennis genoeg om te begrijpen, dat het niet goed voor ons is en we nemen ons voor, vooral bij het nieuwe jaar, er iets aan te doen.

Hoe je het ook wendt of keert, voornemens zijn heel simpel te nemen, ze daadwerkelijk ook uit te voeren vergt vaak heel wat meer van ons. Dan rijst de vraag: kiezen we voor het elke keer zo gemakkelijk te nemen voornemen en de snelle oplossing, of voor het langzame lange termijnprogramma en de veel grotere kans, dat we het voornemen van afvallen niet meer hoeven te maken?

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *